ÇANAKKALE "TARİHİN SON CENTİLMENLER SAVAŞI"

ÇANAKKALE "TARİHİN SON CENTİLMENLER SAVAŞI"

1.Dünya Savaşı'nda İtilaf Devletleri kuvvetleri "Yenilmez Armada" adını taktıkları donanmaları ile 18 Mart 1915'de denizden harekâta başlamış ancak boğazı geçemeyince, 25 Nisan 1915'te Gelibolu yarımadasına çıkarma yapmış ve böylece 8,5 ay sürecek olan kara savaşları başlamıştır.

Çanakkale savaşı dünyaya bir kere daha tek yürek olduğumuzu, vatanımızın bir parçasını bile düşmana bırakmayacağımızı kanıtlayan, tarihimizin en şanlı zaferlerinden birini kazandığımız, binlerce şehit verdiğimiz ve bir kahramanı "Mustafa Kemal'i"  tarih sahnesine çıkardığımız savaştır.

Gelibolu yarımadasında Seddülbahir, Ertuğrul, Morto, İkizkoyları, Alçıtepe, Kerevizdere, Zığındere, Arıburnu, Conkbayırı, Kocaçimen, Kanlısırt, Anafartalar ve Suvla koyları Çanakkale Savaşları'nın yapıldığı alanlardır. Bugün bu bölgelerde kahramanlıkları unutmamamızı sağlayan şehitlikler bulunmaktadır. 37 Türk anıtı ve şehitliği, Fransız, İngiliz, Avustralya ve Yeni Zelanda'ya ait de 33 anıt ve mezarlık bulunmaktadır.

3 Mart ailesi olarak Sosyal Bilgiler zümre başkanımız Meryem ALAÇAM'ın organize , Sosyal Bilgiler öğretmenlerimiz Özen ÖZKAN ve Caner Burak TANER'in rehberlik ettiği gezimize okulumuzun hemen her kademesinden öğrenci  ve velilerimiz katılım göstermiştir.  Gezimizi  13 Mayıs Cumartesi günü oldukça güzel bir havada  gerçekleştirdik.  Gezi kapsamında sabah 6 da Çanakkale'ye vardık ve kahvaltımızı yaptıktan sonra gezi programımız çerçevesinde Gelibolu yarımadasına geçtik. Geliboluda Mecidiye Tabyası(Seyit Onbaşı) ,Havuzlar Şehitliği, Soğanlıdere ve Şahinderesi Şehitlikleri , Şehitler Abidesi , Saim Mutlu Müzesi(Alçıtepe Köyü) , Ertuğrul Koy&Yahya Çavuş Anıtı (Seddülbahir Köyü,)  57. Alay , 261.Rakımlı tepe ve Conkbayırını ziyaret ettikten sonra Çanakkale il merkezine geri döndük. Çanakkalede de  türkülere konu olan Aynalı Çarşı sonrasında da Nusret mayın gemisini gezdikten sonra antik Truva uygarlığına ait efsanede anlatılan Truva filminde de kullanılan Truva atını gördük ve Bursaya doğru geri dönüş yoluna çıktık. Gezimiz profesyonel tur rehberi  Tansu ERÇEVİK eşliğinde gerçekleşti .Katılımcı öğrenci ve velilerimiz tarihsel anlamda oldukça bilgilendirici ve keyifli bir gezi olduğunu dile getirdiler.


25.05.2017

Fotoğraflar

PAYLAŞ
Copyright © 2024 | Tüm Hakları Saklıdır.