DEMORKASİ, ÖZGÜR DÜŞÜNCE VE BİLİM MEDENİYETİ İYONLAR

''Sosyal Bilgiler Zümresi ''olarak 5.sınıf öğrencilerimizle birlikte 26.10.2019 Cumartesi günü iyon medeniyetinin önemli şehirleri olan Bergama ve Efes'e tarih tünelinde büyüleyici  bir yolculuğa çıktık. ''Kültür ve Miras ''ünitesi kapsamında Anadolu'da yaşayan kadim uygarlıkların insanlık tarihine katkılarını somut kalıntılarla göstermek suretiyle öğrencilerimizde farkındalık yaratmayı amaç edindik. Bu bağlamda İzmir ve çevresinde yaşamış olan başta İyon uygarlığı olmak üzere önemli uygarlıkların bıraktığı mirası inceleyerek önceden edindiğimiz bilgilerle pekiştirip kalıcı öğrenmeyi sağladık.

Bergama'da bulunan  dünyanın en dik tiyatrosu ile 25.000 kişilik Efes Antik Kentini de  gözlemleyerek dönemin kültürel gelişmişliğini fark ettik. Adeta o dönemi yaşadık. Efes Antik Kentinde bulunan "Celsus  Kütüphanesi"nin  mimari yapısı ve döneme göre haşmeti  ile  büyüleyen kütüphane öğrencilerin okuma - yazma isteğini artırdı. Bergama ve Efes'teki "Agora"ları gözlemlerken dönemin demokrasi gelişimine katkılarını da fark ettiler. Bergama Antik kentinde bulunması gereken ancak arkeologlar tarafından Almanya'ya götürülen "Zeus Sunağı"nın hikayesiyle de kültürel mirasa nasıl sahip çıkılması gerektiğinin farkına vardılar.

01.11.2019