DÖRDÜNCÜ SINIFLAR AFAD MERKEZİNDE...

DÖRDÜNCÜ SINIFLAR AFAD MERKEZİNDE...

Ülkemiz her yıl doğal afetlerden zarar görmektedir. Doğal afetlerden korunmanın en etkili yolu, önlem almak ve tedbirli olmaktır. Okullardaki eğitim her zaman yeterli olmayabilir. Çünkü bu tür afetlerden korunmada, mutlaka donanımlı merkezlerde uygulamalı eğitim verilerek, davranış bilincinin oluşması çok daha etkili olmaktadır.

Bursa, bu anlamda çok şanslı bir şehirdir. Türkiye'de ilk ve dünyanın en geniş kapsamlı Afet Merkezi burada açılmıştır. Her yıl dördüncü sınıf öğrencileri, bu merkezde uygulamalı olarak yarım günlük eğitim görmektedir.

Bu merkezde her doğal afetin simülasyonu yapılır. Öğrencilerimiz, ilk yardım odalarında, plastik mankenler ve dijital cihazlarla; uygulamalı ilk yardım, kalp masajı, kırılma, kanama durumlarında eğitim gördüler. Heyelan ve sel olayları 3 boyutlu filmlerle, heyelan ve sel tecrübe edilerek, bu tür durumlarda ne yapılması gerektiğini öğrendiler.

Yangın gibi bir felaketten, can ve mal kaybının en aza indirilmesi için eğitim verildi. Lodos rüzgarından kaynaklanan karbon monoksit zehirlenmelerinin nedeni, nasıl oluştuğu ve ne şekilde önlenebileceği mankenler yardımı ile hazırlanan simülasyon eğitimi verildi. Deprem kuşağında bulunduğumuz bir gerçektir. Depremin fiziksel ve psikolojik etkilerinin tecrübe edilmesi yolu ile can ve mal kaybının en aza indirilmesi ile tasarlanan deprem simülatöründe, depremin nasıl oluştuğunun, deprem sırasında ve sonrasında nasıl davranılması gerektiğinin ve depremden korunmak için alınması gereken basit önlemlerin, uygulamalı eğitimi verildi. Kurulan deprem sarsma tablası ve simülatör  sistemi  ile deprem ânı yaşatıldı.

Daha sonra olabilecek bir deprem senaryosu 3D animasyon film formatında 12 kişilik koltuklarda gerçek zamanlı senkronizasyonunu yaparak tecrübe edildi.

Öğrencilerimiz en sonunda acil durum telefonlarında operatör ile nasıl konuşulması gerektiğinin uygulamalı eğitimini aldılar.

Yarım günlük AFAD Gezisi, öğrencilerimiz için çok anlamlı ve verimli oldu.


12.06.2019

Fotoğraflar

PAYLAŞ
Copyright © 2024 | Tüm Hakları Saklıdır.