Okulumuz Psikoloğu Sinem Biçer, bu ay 4. Sınıf öğrencilerine Sınav Kaygısı ve Baş Etme Yöntemleri ile ilgili eğitim verdi. Kaygıyı kişinin duygusal ya da fiziksel baskı altındayken ortaya çıkan tepki olarak tanımlamış ve her yaştaki öğrencinin sınav kaygısı yaşayabileceğini, önemli olan kaygımızın bizi ve başarımızı etkilemeyecek boyutta olması gerektiğini anlatmıştır.
Kişi kaygılandığında; korku, mutsuzluk, kızgınlık, ümitsizlik gibi duygusal tepkiler verirken, bedenimiz de; baş ağrısı, mide şikayetleri, kalp atışının hızlanması, terleme, vb. tepkiler verebileceği paylaşılmıştır. Biçer; yanlış çalışma alışkanlıkları, zamanı iyi kullanamama, olumsuz deneyimlerimiz, değerlendirilme korkusu, bizim veya ailemizin beklenti düzeyi gibi birçok etmenin bizim sınav kaygısı yaşamamıza neden olabileceğini açıklamıştır.
Kendini Yönetirsen, Dünyayı Yönetecek Gücü Bulursun!
Eflatun
Kaygı ile başa çıkmanın iki temel yolu Zihinsel Uygulamalar ve Bedensel Uygulamalar anlatılmıştır. Buna göre; olumlu düşünce geliştirmek zihinsel olarak yapmamız gereken uygulamadır. Böylece kendinize güveninizi arttırabilirsiniz. Bununla birlikte bedensel uygulama olarak; sınavda kaygıdan dolayı gerginliğimizi ve konsantrasyonumuzu ayarlayabilmek için Doğru Nefes Alıp Verme ve Gevşeme Yöntemlerine dikkat edilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Kaygımızı azaltmak için neler yapmalıyız?