ÇOCUKLAR! BU ÖĞÜTLER SİZLER İÇİN

ÇOCUKLAR! BU ÖĞÜTLER SİZLER İÇİN

Eğitimci yazar, eğitim programcısı Sayın Cihat ŞENER 26.03.2016 cumartesi günü, Okulumuzun Konferans Salonunda öğrenci ve velilerimizle birlikteydi. Eğitimci Cihat Şener,  önümüzdeki ay yapılacak Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sınavı öncesi öğrencilere altın değerinde öğütlerde bulundu.

Şener, 3 Mart Eğitim Kurumları Konferans Salonu'nda öğrencilere, "çalışmanın önemi ve sınava hazırlık" hazırlık konularında bilgi aktararak örnekleriyle birlikte açıklamalarda bulundu.

Toplum olarak, ailelerinde çocuklarıyla birlikte sınava girip çıktığını anlatan Şener, ailelere de seslenerek çocuklarına destek olmalarını ve bilgi birikiminin sınavın son senesinde yapılamayacağını dolaysıyla çalışma temposunun düzenli olarak baştan beri kazandırılması gereken bir alışkanlık olduğunu dile getirdi.

BAŞARININ ÖLÇÜSÜ: ALIN TERİDİR

Şener, TEOG sınavında, öğrencilerin diliyle "inekleme"nin değil, "bilgiyi kullanma becerilerinin" ölçüldüğüne dikkati çekerek, şunları söyledi:

Sınavların tek ölçüsü "alın teridir".Damla çoksa istediğiniz yer, damla yoksa kapı dışarı. Emek verilecek. Emeğin olmadığı yerde başarıdan söz edilemez. Bu yaşamın her evresinde doğumdan ölüme kadar geçerlidir. Yaşamın her evresi bir sınavdır,  her bireyin hayatta olduğu sürece ayakta kalabilmek adına yaptıkları da bir sınavdır. Düzenli, planlı, hedefli çalışırsa amacına ulaşır, yoksa ulaşamaz. İnsanın bir isteğine ulaşabilmesi de bir sınav çeşididir, ona ulaşabilmesi için daha fazla çalışması, kazancının bir kısmını şartlarını zorlayarak biriktirebilmesi vs. hedefine ulaşabilmek için önünde sıralanmış test seçeneklerinden biri gibidir.

ÇALIŞMANIN KURALI YOK

Şener, sınavları, zamana karşı oynanan satranca benzeterek, bilgiyi yutup inekleme yerine, konuyu enine boyuna iyi özümsemiş olmak, soruyu okumayı bitirdiğiniz anda bilgiye dayalı hızlı düşünüp doğru hamleyi yapmanın ve bunun sonucunda da doğru şıkkı bulabilmeninönemini vurguladı.  

Öğrencilerin telefonlara aşırı zaman ayırmasını eleştiren, "Telefonla bütünleşik yaşam olur mu?" sorusunu yönelten Şener, telefonların kapatılmasını istedi.

Şener, çalışmanın hiçbir kuralı olmadığına dikkati çekerek, "Nerede ve nasıl çalışmak istiyorsan öyle çalış, ama çalış. Bunun formülü yok. Bir şeyi sevmek zorunda değilsiniz, ancak yapmak zorundasınız" diye konuştu.

Nitelikli büyümek için hayatın en güzel yaşlarını çalışarak geçirmenin çok önemli olduğuna değinen Şener, TEOG'daki soruların YGS'de de karşılarına çıkacağını kaydetti.    

İNSAN YETİŞTİRMENİN ÖNEMİ

Şener, dünyanın en zor işinin insan yetiştirmek olduğunu, bir "es" geçilmesi halinde bütün emeklerin heba olacağını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

''Sıkıldım'' diye ipin ucu bırakamayız. Bu ülkenin geleceği zeki ve aydınlık çocuklardır. Sorgulayan (analitik düşünen), üreten ve paylaşan çocuklar... Bunların yetişmesi için birlikte emek vereceğiz."  

Okul Müdürü Ayla Okumuş, söyleşinin ardından tüm katılımcılara teşekkür ederek Sayın Cihat Şener'e plaket verdi.


02.04.2016

Fotoğraflar

PAYLAŞ
Copyright © 2025 | Tüm Hakları Saklıdır.