Ekmek! Soframızdan eksik etmediğimiz medeniyetlerin tarihi kadar eskiye dayanır öyküsü.
İşte dördüncü sınıflar olarak ekmeğin hikayesini araştırmak için, Uludağ Üniversitesindeki Yerleşkede bulunan BESAŞ EKMEK Fabrikası'na düştü yolumuz. Çiftçilerin tarlaya ektikleri buğdayın tohumları yeşerip olgunlaşarak fabrikaya geliş öykülerini ve orada ekmek haline dönüşmesini heyecanla izledik.
Buğdayın un halinde iken su, maya, tuz karıştırılarak hamur haline geldiğini gördük. Sonra bekletilerek mayalandıktan sonra fırınlarda el değmeden pişmesine tanık olduk. Yılarca özelliğini kaybetmeden sadece Kastamonu bölgesinde yetişen siyes buğdayını ve ondan yapılan özel siyes ekmeğini tanıdık. Sofralarımıza, tüketilecek duruma gelmesi için harcanan emeği, yakıt ve enerjiyi de hesaba katarsak tüketirken ne kadar dikkatli olmamız gerektiğini yerinde görerek öğrendik.
Yaptığımız bu geziyle "ÜRETİMDEN TÜKETİME "adlı ünitemizin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış olduk.
Bu gezimiz sırasında bizlere yardımcı olan BESAŞ görevlilerine ve çalışanlarına çok teşekkürler.