T.C. Toprak Mahsulleri Ofisinin 2013 yılında yapmış olduğu ekmek israfı konulu araştırmalar ışığında başlatmış oldukları “Ekmek İsraf Etme” projesine bu yıl okul olarak 3. Sınıf öğrencilerimizle katılmış bulunmaktayız. Proje kapsamında 3. sınıf öğrencilerimiz çeşitli etkinlikler yaparak Ekmek israfı, Bayatlamış ekmeklerin kullanım Alanları, Ekmeğin öyküsü, Ekmeğin muhafazası, ekmeğin beslenmede ki önemi gibi konularda bilgi sahibi olmuşlar ve yaptıkları çalışmalarla tüm okul öğrencilerini bilgilendirmişlerdir. Bilgilerini aktarıp sergilemeleri için poster-afiş, yemek tarifi ve kompozisyon alanlarında yarışmalar düzenlendi. Yapılan proje sonuç değerlendirme toplantısı, konferans salonumuzda tüm ilkokul öğrencileri ne konu hakkında bilgilendirilmeler ve yapılan çalışmalar gösterilerek projeyle ilgili farkındalık kazandırıldı.
Ekmek israfı İle ilgili aşağıdaki çalışmalar yapılmıştır.
a) Öğrencilerimiz velilerinin de desteğiyle bayatlamış ekmeklerle çeşitli tarifler uyguladılar ve bu uygulamaları bizimle paylaşmak üzere videoya çektiler. Bu tariflerden oluşan bir el kitapçığı hazırladık ve proje bitiminde kitapçıklarımızı ilk kademedeki öğrencilerimize dağıttık.
b) Görsel sanatlar dersinde, “Ekmek İsrafı” ile ilgili gruplar halinde afiş ve poster çalışmaları yaptık. Ortaya çok yaratıcı ve çarpıcı çalışmalar çıktı.
c) Türkçe derslerimizde “Ekmek İsrafı” konulu kompozisyonlarımızı yazdık.
d) Okulumuz konferans salonunda proje sonuç değerlendirme sunumunda afiş-poster, kompozisyon ve video birincilerini seçtik ve sunum sonrası seçilen öğrencilerimize ödüllerini ve sertifikalarını takdim ettik.
Proje sonrasında yapmış olduğumuz gözlemlerde öğrencilerin yemekhanede de hem aldıkları yemek miktarları konusunda hem de ekmek tüketimi konusunda dikkatli davrandıklarını görmek bizleri çok mutlu etti. Ekmek İsrafı konusunda bilinçli bir bilgiye sahip olduklarını düşündüğümüz öğrencilerimiz büyük bir okyanusta ki küçük bir su kütlesi de olsa denizyıldızı hikâyesi misali önemli bir adım olduğunu düşünmekteyiz.
Öncelikle bu projenin hayata geçmesini sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara ve bu projede emeği geçen tüm öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz…