Uluslararası Okyanus ve Atmosfer, İklim Gözlem Ofisi İdaresi (NOAA), Aralık 2004 yılında “Şamandra Edinme Programını” (ADP) kurdu.
Bu program; öğretmenlere, okyanus verilerini kendi müfredatlarına dahil etmelerine fırsat vermektedir. Okyanusa atılan şamandıralar, okyanustan topladıkları okyanus ve hava hareketlerine ait verileri uydular aracılığı ile merkeze iletirler. Uydulardan alınan bu veriler sayesinde okyanus kirliliği ve kirliliğin nedenlerini tahmin eder hatta deprem olup olmayacağına dair tahminlerde bulunur. Bilim adamı, öğretmenler ve öğrenciler için dataların ne sıklıkla toplandığı önemlidir.
Bu program kapsamında şamandıralar okyanusun farklı noktalarına yerleştirilmektedir. Bu şamandıralar, hangi enlem ve boylam koordinatlarında olduğunu, bulunduğu tarihi ve suyun ısısını kaydetmektedir. Ayrıca her bir şamandıra günlük, aylık ve yıllık olarak gözlemlenip değişimler kısa ve uzun dönemler olarak haritalandırılmaktadır. 30,5- 40 cm çapında olan şamandıralardaki vericiler, 7- 9 alkali pille çalışmaktadır. Vericiler, su yüzeyinin sıcaklığının ısıl direncini ölçer, barometrik basınç ölçümü yapar, rüzgarın, hız ve doğrultusunu, okyanusun tuzluluk oranını ve rengini belirler.
ADP, Amerika’ daki bir okulla yurt dışından başka bir okulu eşleştirir. Bu okullar bir şamandıra edinir. Suya bırakılmadan önce etiket, okul maskotu, ya da herhangi bir çizim bu şamandıralara eklenir. Şamandıralar fotoğraflanır ve okyanusa yerleştirilir. Şamandıra okyanus üzerinde yerini aldıktan sonra öğretmen ve öğrenciler, şamandırayı online takip edebilmek Dünya Meteroloji Organizasyonu (WMO) http://www.adoptadrifter.noaa.gov adresinden bir numara alır.
Katılımcı öğretmenler ders planları geliştirip ortak okul öğretmenleri ile bu planları paylaşırlar. Buradaki amaç öğrencilerin bu uygulamaya aktif olarak katılmalarını ve verileri düzenli takip etmelerini sağlamaktadır.
Bu projede okulumuzun JASON Alliance of Southeast Texas okulu ile ortak olarak paylaştığımız şamandıra 3 Mart 2014 tarihinde Atlantik Okyanusuna bırakılmıştır.