"ULUSLARARASI KUZGUN ACAR HEYKEL SEMPOZYUMU"'NDAYDIK

"ULUSLARARASI KUZGUN ACAR HEYKEL SEMPOZYUMU"'NDAYDIK

ULUSLARARASI KUZGUN ACAR HEYKEL SEMPOZYUMU"NDAYDIK

Öğrencilerimiz Nilüfer Belediyesi tarafından bu yıl 6.sı düzenlenen "Uluslararası Kuzgun Acar Heykel Sempozyumu" ziyaret ettiler.

Birbirinden önemli ulusal ve uluslararası sanatçıların katılımıyla gerçekleşen sempozyum, kısa ömründe Türk heykel sanatına önemli izler bırakmış heykeltraş Kuzgun Acar'ın anısına iki yılda bir düzenlenmektedir.

Öğrencilerimiz, bu sempozyumda açık hava atölyesinde çalışan heykeltıraşlarla tanışarak lirik zeka ile teknik ve matematik dehanın buluşmasına tanık oldular.

Üretilen eserleri incelediler ve heykellerin oluşum sürecini gözlemlediler.

KUZGUN ACAR, (1928 İstanbul -1976 İstanbul)

1949'da İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Amademisi'ne girdi. Rudolf Belling, Hadi Bara ve Zühtü Müridoğlu'nun öğrencisi oldu. Bedri Rahmi'nin derslerini izledi. 1953 yılında Akademi'yi bitirdi ve serbest olarak çalışmaya başladı.

1961'de Paris Uluslararası Genç Sanatçılar Bienali'nin Heykel dalında birincilik ödülünü kazandı. Bu ödül nedeniyle yabancılara verilen iki burstan birinden yararlandı ve bir sene boyunca Paris'te yaptığı çalışmalar 1962'de Modern Sanatlar Müzesi'nde sergilendi. Aynı yıl XXIII. Devlet Resim ve Heykel Sergisi'nde Heykel dalında birincilik ödülü aldı.

1966'da Ankara Kızılay Meydanı'nda inşa edilen Emek İşhanı'nın bir cephesine, altı aylık bir çalışma ile 13 metre boyunda 5-6 metre eninde metal bir duvar heykeli yaptı. Sanatçının "Türkiye" adını verdiği, Anadolu'nun çoraklaşma sonucu kaybettiği toprağı ifade eden bu heykel 1974 yılında söküldü. Daha sonra yapılan araştırmalarda, bu eserin 1988 yılına kadar bir depoda bekletildikten sonra hurda olarak satıldığı ortaya çıktı.

İstanbul Manifaturacılar Çarşısı yapılırken mimarlar tarafından belirlenen yerler için sanatçılar (Füreyya Koral, Nedim GÜNSÜR, Yavuz GÖREY, Ali Teoman GERMANER, Eren ve Bedri Rahmi EYÜBOĞLU, Sadi DİREN ve Kuzgun ACAR) eskiz hazırlamışlar ve  Kuzgun Acar'ın amblemi kabul edilmiştir.

Genellikle kafes telleri, demir çivi, artık madenî malzemeler kullanarak soyut çalışmalar yapmıştır.

Diğer eserleri

1968'lerde Maden-İş, Denizkent Dinlenme ve Eğitim Sitesi - "Yürüyen İşçiler

Gülhane Parkı-"Soyut Kompozisyon

Paris Özgürlük Tiyatrosu'-'Kafkas Tebeşir Dairesi' -mask ve kostümleri

Antalya eski Belediye Başkanı Haşim İşcan'ın anısına, onun emeğini, hizmetlerini simgeleyen "El" heykelini

1997 tarihleri arasında "Milli Reasürans" - Retrospektif sergisi

2004 tarihleri arasında "İş Bankası Kibele" - Retrospektif sergisi


29.09.2017

Fotoğraflar

PAYLAŞ
Copyright © 2024 | Tüm Hakları Saklıdır.